Telefon dolandırıcılığı teknolojinin hayatımızda daha fazla yer edinmesi ile günden güne yaygınlaşan bir suçtur. Telefon dolandırıcılığı Türk Ceza Kanunu M. 157’de düzenlenen dolandırıcılık suçu kapsamında incelenir. Bu suç tipine ilişkin daha detaylı bilgi için dolandırıcılık suçu adlı makalemize göz atabilirsiniz. Bu yazımızda dolandırıcılık suçunun nitelikli halini oluşturan telefon dolandırıcılığı anlatılacaktır.
TCK Madde 158 dolandırıcılık suçunun nitelikli hallerini düzenlemektedir. Kanun maddesinin f bendi “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle” ibaresi uyarınca; telefon ve bilgisayar kullanılarak kişilerin dolandırılması halinde, suçu işleyenlere nitelikli hal uyarınca an az dört yıl hapis cezası olmak üzere, suçun basit halinden daha fazla ceza verilecektir.
Telefon Dolandırıcılığı İhbar Usulü
Kişilerin telefon dolandırıcılığı eylemini fark etmesi üzerine, mümkün olan en kısa sürede, bulundukları bölgeye en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluğa ihbarda bulunmaları gerekir. Bu ihbar sözlü yapılabileceği gibi yazılı olarak da yapılabilmektedir. Sürecin detaylı şekilde takip edilebilmesi açısından ihbar öncesi veyahut ihbar sonrasında alanında uzman bir ceza avukatı ile çalışılması gerekmektedir. Aksi halde ise ihbarın yazılı şekilde yapılması ve varsa mesaj, telefon kaydı vb. delillerin bu ihbar – şikayet dilekçesine eklenmesi gerekmektedir.
Teknolojik aletler vasıtası ile gerçekleştirilen telefon dolandırıcılığı ihbar süresi kanunla sınırlandırılmış değildir. Şikayete tabi suçlarda mevcut olan 6 aylık şikayet süresi telefon dolandırıcılığı şikayet hallerinde söz konusu değildir. Şikayet – ihbar süresi sınırı olmasa da faillerin hızlı şekilde tespit edilmesi ve delillerin toplanabilmesi açısından vakit kaybetmeksizin ihbar yapılması gerekmektedir.
Telefon Dolandırıcılığı Olduğunda Yapılacaklar
Günümüzde en çok karşılaşılan telefon dolandırıcılığı konularını; terör örgütü üyeliği, kendini uzlaştırmacı – arabulucu olarak tanıtıp dava açmamak için para isteme ve bir yakının güç durumda olduğu yalanı oluşturmaktadır.
Uzlaştırmacılık ve arabuluculuk kurumlarının günden güne yaygınlaşmasını fırsat bilen kötü niyetli kişilerce vatandaşlar aranmakta ve dosya kapama – dava kapama adı altında para istenmektedir. Ancak bu suç uzlaştırma ya tabi bir suç değildir. Yaygın bir faaliyetlere seyreden bu tip dolandırıcılık faaliyetlerine itibar edilmemesi, telefonda verilen isimlerin Uzlaştırmacılık Bürosu, Barolar ve Arabuluculuk Daire Başkanlığı gibi kurumlardan teyit edilmesi gerekmektedir. Özellikle uzlaşmak için kendi hesabına para gönderilmesini isteyen kişilere hangi dosyadan atandıklarının sorulması ve böyle bir dosya olup olmadığının e-devlet üzerinde ve ayrıca ikamete en yakın adliyeden sorgulanması gerekmektedir.
Av. Cansu İLHAN ERKUŞ