09:00 - 18:00

İstanbul Avukat

Taksirle Ölüme Neden Olma

Taksirle Ölüme Neden Olma

Taksirle ölüme neden olma kişinin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranması sebebiyle öngörülemeyen bir şekilde bir insanın hayatına son vermesidir. Taksirle öldürme suçu Türk Ceza Kanunun 85. Maddesinde düzenlenmiştir. İlgili madde de aynı zamanda bilinçli taksirle insan öldürme suçu da düzenlenmiştir. Bilinçli taksir kişinin gerekli dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak ön görülebilir bir neticeyi ön görmesine rağmen kendi becerisi ve şansına güvenerek ilgili davranışı gerçekleştirmesi sonucu bir insanın ölümüne sebebiyet vermesidir.

Taksirle adam öldürmek ile bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek arasında ki en önemli fark taksirde sonucun ön görülememesi karşısında bilinçli taksirde sonucun öngörülmesi hali vardır.

Kasten öldürme suçu ile bilinçli taksir veya taksirle öldürme suçu arasında ki en önemli fark ise kasten öldürmede bir insanın ölümünün istenmesi karşısında taksir ve bilinçli taksirde ölüm neticesi istenmemektedir.

Taksirle Ölüme Sebep Olma Suçunda Şikayet, Görevli Mahkeme, Zamanaşımı

Taksirle ölüme neden olma suçunda davaya bakmakla görevli mahkeme bir kişinin ölümü halinde asliye ceza mahkemesi olmaktadır. Eğer ki bu suçta bir kişinin ölümü ile birlikte bir kişi yaralanmasına sebep olunur veya birden fazla kişinin ölümüne sebep olunursa bu takdirde bu davaya bakmakla ağır ceza mahkemesi görevlidir.

Taksirle adam öldürmek suçu şikayete tabi bir suç değildir. Bir diğer deyişle savcılık suçu öğrenir öğrenmez resen ceza soruşturması başlatmaktadır. Vefat eden kişinin mirasçıları isterlerse kamu davasına müşteki sıfatıyla müdahil olabilirler. Ayrıca vefat edenin mirasçıları maddi tazminat davası yada manevi tazminat davası açabilmektedirler.

Taksirle ölüme neden olma suçunda dava zamanaşımı 15 yıldır. Yani suç işlendikten sonra 15 yıl içinde ceza davası açılabilmektedir. 15 yılın geçmesi ile birlikte artık savcı soruşturma yapmamakta ve ceza dosyası açmamaktadır.

Taksirle Öldürme Suçunun Cezası, Taksir Örnekleri

Taksirle ölüme neden olma suçunun cezası 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Fail eğer ki birden fazla kişinin ölümüne sebep olmuşsa veya bir kişinin ölümü ile birlikte bir veya daha fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuşsa bu takdirde verilecek ceza 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır.

Taksirle insan öldürme suçuna örnek olarak trafik kazaları verilebilir. Ancak trafik kazalarında bilinçli taksirde çokça gündeme gelebilmektedir.

Yine taksire örnek iş kazaları verilebilir. Eğer ki iş veren iş güvenliği ve sağlığı tedbirlerini almamışsa bu sebeple meydana gelen kazada işçi vefat etmişse taksir oluşacaktır.

Taksirle insan öldürme suçu kapsamında çok fazla teknik ve hukuki detay olduğundan bu davalarda bir ceza avukatı ile çalışılması faydalıdır.

Av. Ömer ERKUŞ

Esenler Boşanma Avukatı

Esenler Boşanma Avukatı & Avukatlık Ücretleri

Esenler boşanma avukatı iş yükünü çoğunlukla aile mahkemesi davalarının oluşturduğu, boşanma davaları ve fer’ileri konusunda ağırlıklı olarak çalışan avukatlara denir. Boşanma davaları beraberinde boşanma davasında

Read More »
İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

istanbul Kadıköy boşanma avukatı başlıca çalışma alanı olan boşanma davalarında yargılama usullerine dikkat edilmesi davanın kazanılması açısından büyük önem arz etmektedir. Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi

Read More »
Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe boşanma avukatları, boşanma davalarının en önemli aşamasının dava dilekçesinin hazırlanması aşaması olduğunu bildiğinden bu konuda müvekkilini özellikle bilgilendirmelidir. Boşanma davaları konusunda uzmanlaşmış bir avukat,

Read More »
Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa boşanma avukatları boşanma avukatının çalışma alanlarının başında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve mal paylaşımı davası gelmektedir. Anlaşmalı boşanma unsurları nelerdir? Evliliğin en

Read More »