09:00 - 18:00

İstanbul Avukat

Karşılıksız Çek Nasıl Tahsil Edilir

Karşılıksız çek nasıl tahsil edilir diye düşünenlerin ilk olarak uzman bir ticaret hukuku avukatı ile çalışarak çek tahsil işlemlerini yapması ve kendisini bu duruma sokan kişileri cezalandırması sağlanmalıdır. Elinde çek olan birisi, tahsil etmek amacıyla bankaya gittiğinde zaman zaman hüsranla karşılaşır. Bankaya verilen bir çek, banka tarafından kontrol edildikten sonra üzerine karşılıksızdır yazılarak sahibine geri verilir.

Böyle bir durumla karşılaşan insanların aklında karşılıksız çek nasıl tahsil edilir sorusu yer almaktadır.  Karşılıksız çek veren kişi veya kurumlara karşı icra takibi yapılmalıdır. Bu konuda yapılacak işlemler, mağdurun bulunduğu duruma göre farklılık göstermektedir.

Karşılıksız Çekin Tahsil Edilmesinde Yapılması Gerekenler

Karşılıksız çek nasıl tahsil edilir diye merak edenler, kendilerine çeki verenler hakkında icra takibi başlatırlar. Bunun ardından, İcra Müdürlüğünde dosya açılır. Karşılıksız çek sahiplerine ödeme emri gönderilir. Tebliğ süresinden önceki beş gün boyunca itiraz edilmediği müddetçe karşılıksız çek verenlerin üzerine kayıtlı olan mal varlıklarına veya üçüncü kişilerde bulunan alacaklarına haciz konmaktadır.

Bunun dışında, karşılıksız çek sahiplerinin başka bir bankada hesapları olduğunda bu hesaplara da el konulması mümkün olmaktadır. Oluşan zararı telafi etmek adına fiili hacze gidilmesi söz konusudur. Karşılıksız çek verenlere, Türk Ceza Kanunu kapsamında cezalar verilmektedir. Ayrıca, karşılıksız çek sahiplerine özel yaptırımlar uygulanmaktadır.

Çekimi nasıl tahsil ederim gibi bir düşünceniz var ise kısaca donanımlı bir hukuk bürosu aracılığına danışarak izlenecek yol haritası hakkında bilgi alabilirsiniz.

Karşılıksız Çek Tahsilinde Önemli Hususlar

Çek tahsil edilmesinde en önemli nokta, ibraz süresidir. İbraz süresi, karşılıksız çeki elinde bulunduran kişinin çekin tahsilini yapması için bankaya başvuru yapmak zorunda olduğu zaman dilimidir. Karşılıksız çek nasıl tahsil edilir diye düşünenler, ibraz süresi boyunca bankaya başvuru yapmadıkları takdirde çek tahsilatını yapamazlar.

Genel çek ibraz süreleri, duruma göre değişmektedir. Örneğin, düzenleme ve ödeme yerinin aynı olduğu durumlarda ibraz süresi 10 gün iken, farklı olduğu durumlarda bir aydır.

Ayrıca, çekin düzenleme ve ödeme yerlerinin farklı kıtalar da olduğu bir durumda ise ibraz süresi üç ay olarak belirlenmiştir.

Çek nasıl tahsil edilir diye düşünenlerin çekin üzerinde bankaların vermiş olduğu karekod ve seri numarasının olmasına dikkat etmesi şarttır.

Esenler Boşanma Avukatı

Esenler Boşanma Avukatı & Avukatlık Ücretleri

Esenler boşanma avukatı iş yükünü çoğunlukla aile mahkemesi davalarının oluşturduğu, boşanma davaları ve fer’ileri konusunda ağırlıklı olarak çalışan avukatlara denir. Boşanma davaları beraberinde boşanma davasında

Read More »
İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

istanbul Kadıköy boşanma avukatı başlıca çalışma alanı olan boşanma davalarında yargılama usullerine dikkat edilmesi davanın kazanılması açısından büyük önem arz etmektedir. Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi

Read More »
Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe boşanma avukatları, boşanma davalarının en önemli aşamasının dava dilekçesinin hazırlanması aşaması olduğunu bildiğinden bu konuda müvekkilini özellikle bilgilendirmelidir. Boşanma davaları konusunda uzmanlaşmış bir avukat,

Read More »
Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa boşanma avukatları boşanma avukatının çalışma alanlarının başında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve mal paylaşımı davası gelmektedir. Anlaşmalı boşanma unsurları nelerdir? Evliliğin en

Read More »