Cezanın ertelenmesi nedir? Ceza hukuku düzenlemelerine göre, kişiler kanunlarda suç olarak tanımlanmış fiilleri gerçekleştirdikleri takdirde ceza kanunlarımızda düzenlenen yaptırımlara tabi tutulurlar. Bu yaptırımlar ise; hapis cezası, adli para cezası veya güvenlik tedbirleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat ceza sistemimizdeki en önemli amaç sanığın ıslah edilmesi ve topluma kazandırılmasıdır. İşte bu amaca hizmet eden en önemli kurumlardan biri de cezanın ertelenmesi müessesesidir. Bu müessese ile ceza alan sanık, söz konusu cezasını ceza infaz kurumunda değil, belli bir deneme süresine tabi tutulmak şartıyla cezaevi dışında geçirerek cezasının infaz edilmiş sayılmasını sağlamaktadır.
- Cezanın ertelenme şartları nelerdir?
- Sanığın suç işlediğinin tespit olunması
- Sanığın bir daha suç işlemeyeceği hususunda hakimde kanaat oluşması
- Sanığın kişiliğinin bir daha suç işlemeyeceği konusunda mahkeme tarafından değerlendirilmesi
Cezanın Ertelenmesi Şartları Nelerdir?
5237 sayılı Türk ceza kanunu 51. Madde 1. Fıkrada belirtildiği üzere; işlediği suçtan dolayı 2 yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilmektedir. Burada belli yaş aralığındaki kişiler için istisnai bir durum söz konusudur.
Cezanın ertelenmesi nedir, sorusuna kısaca fiili işlediği sırada 18 yaşından küçük veya 65 yaşından büyük kişiler için 3 yıla kadar olan hapis cezasının ertelenmesi mümkündür. Ceza ertelemesi yapılabilmesi şartları şu şekilde sayılabilir;
- Hükmedilen ceza miktarının erteleme kurumu için uygun olması,
- Hakkında cezanın ertelenmesi kararı verilecek olan kişinin daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı 3 aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması,
- Suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması,
- Suçu meydana getiren eylemden doğan zararın karşılanmış olması (Bu şart cezanın ertelenmesi kararı için zorunlu bir koşul değildir)
Cezanın Ertelenmesi Kurumunda Denetim Süresi ve Yükümlülükler Nelerdir?
Türk ceza kanununa göre, cezası ertelenen hükümlü hakkında bir denetim süresi belirlenir. Bu denetim süresi kanuna göre 1 yıldan az, 3 yıldan fazla olamaz. Fakat her halde bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz.
Mahkeme, denetim süresini iki şekilde kararlaştırabilir:
- Denetim süresini iyi halli olarak geçirmek,
- Denetim süresini iyi halli olarak geçirmek ve hakimin belirleyeceği yükümlülükleri yerine getirmek.
Burada iyi halden kasıt bir daha suç işlenmemesidir. Yükümlülük ise; hükümlünün kendi meslek alanında zorunlu çalıştırması olabileceği gibi belirli eğitim programlarına katılma veya meslek edindirme amaçlı öğrenim görme olabilmektedir.
Denetim süresi içinde hükümlü, şayet kasıtlı bir suç işler veya kendisine yüklenen yükümlülüklere aykırı davranırsa, ertelenen cezanın kısmen veya tamamen cezaevinde çektirilmesine karar verilir. Bu durumda cezanın ertelenmesi kurumunda faydalanması son bulmaktadır.
Denetim süresi, yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak sonlandırıldığı takdirde ceza infaz edilmiş sayılır.
İyi bir ceza avukatı süreçler hakkında bilgi almanıza olanak sağlanmaktadır.