Çek nasıl tahsil edilir konusunda birkaç alternatif söz konusu olmaktadır. İnsanların elinde alacaklarına istinaden veya satış işlemlerinden dolayı çekler bulunabilir. Çek sahibi olanların aklında çek nasıl tahsil edilir sorusu bulunmaktadır. Çekimi nasıl tahsil ederim diye düşünüp işlemlere başlamadan önce çek vadesi mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca, çekin keşide yeri kontrol edilmelidir.
Çünkü, çekin keşide yerine göre ibraz süresinin değişmesi söz konusu olmaktadır. Çek üzerindeki tutarın rakam ve yazıyla aynı olup olmadığına bakılmalıdır. Çekte hologram bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
Buna ek olarak, ciro edilmiş çek alacak kişilerin, hamil kısmında isme kesilmiş ise ilk cironun o isme ait olmasına mutlaka bakması gerekir.
Çek Tahsil Etme İşlemleri
Çekin tahsil edilmesi işlemleri esnasında belgelerin tam olarak kontrol edilmesine ek olarak, çekin ödenip ödenmeme durumuna mutlaka bakılmalıdır. Bunun için, çekte yazan banka şube bilgisine istinaden banka aranmalı ve ödeme durumu kontrol edilmelidir. Çek nasıl tahsil edilir işlemleri için ilk seçenek, çekin takasa verilerek tahsil edilmesidir.
Çek sahibi olan kişi, çekiyle beraber hesabının olduğu banka şubesine giderek çekin takasa verilmesi konusunda istekte bulunabilir. Çek, bankaya teslim edilir. Ardından, çek, banka genel müdürlüğüne iletilir. Bankacılık sistemine girişi yapılır.
Çekin vadesi geldiğinde takas sistemi kullanılarak karşı hesabın müsait olup olmamasına göre tahsilat işlemi tamamlanır. Çek tutarı, bir sonraki iş günü, kişinin hesabına geçecektir. Hukuk bürosu tarafından alınacak danışmanlık hizmeti ile süreç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Alternatif Çek Tahsil Etme Yöntemleri
Çekin vadesi geldiğinde çekin bağlı olduğu bankanın şubesine giderek gişeden tahsilat yapmak mümkün olmaktadır. Çek vadesinde banka hesabı, müsait olmaktadır. Ancak, ticarette hesapların her zaman müsait olması mümkün değildir.
Bu bağlamda, hesabın gün içerisinde müsait hale geleceği bilgisi, müşteriden teyit edilmeli ve farklı bir saatte tekrar gelinmelidir. Karşılıksız çek nasıl tahsil edilir diye düşünenlerin müşterinin ibraz süresi içinde karşılıksız çeki düzeltmesini beklemeleri gereklidir.
Ancak, tahsil edilemeyecek durumda olan bir çek için icra yolu ile tahsil yöntemi kullanılmalıdır. Ticaret hukuku kapsamında değerlendirilmektedir.
Bunun dışında, yapılan yeni düzenleme sonrasında vadeden önce çekin tahsil edilmesi kaldırılmıştır.