09:00 - 18:00

İstanbul Avukat

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?

Anlaşmalı boşanma davası nedir, eşlerin her konuda maddi ve manevi olarak mutabık kalmaları sonucu mahkemeye başvurarak dava açmalarını ifade eder.

Anlaşmalı boşanabilmek için en az bir yıldır evli olmanız gerekmektedir. Bunun nedeni medeni kanun aileyi koruma amaçlı bir tavır almıştır ve anlaşmalı boşanmayı kabul etmemiştir. Çünkü bir yıldan az olan evli kişilerin birbirlerini tam anlamıyla tanımadıkları gerçeğidir. Eğer hâkim dava açtığınız tarihte bir yıldan az evli olduğunuzu tespit ettiğinde anlaşmalı boşanma davanızın reddine karar verecektir. Anlaşmalı boşanma davası nedir, sorusuna en kısa cevap her iki tarafında her konuda anlaşmaları gerekmektedir.

Eğer evliliğiniz bir yıldan az ise ve dava açacaksanız şiddeti geçimsizliğe bağlı boşanma davası açabilirsiniz. Bu da anlaşmalı boşanma davası değil çekişmeli boşanma davası olur.

Anlaşmalı Boşanmada Aynı Anda Dilekçe Verilmeli

Anlaşmalı boşanmanın ikinci önemli şartı da, eşlerden ikisinin de aynı anda boşanma dilekçesi vermiş olmaları gerekiyor. Eğer tek taraf vermiş ise diğer tarafında açılan bu boşanma davasını kabul etmesi gerekir.

Anlaşmalı boşanan kişilerin boşanma davasında her konuda aynı fikirde olmaları ve ortak karar almaları gerekmektedir. Örneğin, nafaka, mücevherler, çocukların velayeti, tazminat, mal varlıkları gibi konularda birlikte hareket ediyor olmalılar. Eğer bir konuda dahi anlaşmazlığa düşmeleri bu davayı aile hukuku kapsamında çekişmeli boşanma davasına dönüştürebilir.

”Anlaşmalı boşanacak kişilerin mahkemede hazır olması gerekmektedir. Bu anlaşmalı boşanmalarda olmazsa olmaz kuraldır. Çünkü hâkim iki tarafı da dinleyip gerçekten boşanmak isteyip istemediklerini görmek isteyecektir.”

Diğer bir şart ise, tarafların aralarında mutabık kaldıkları konuları hâkiminde onaylaması gerekmektedir.

Böylece boşanma sürecinde mali konular ve çocukların velayeti konusunda tam bir anlaşma sağlanmışsa taraflar duruşma başlamadan protokol imzalarlar. Bu protokole anlaştıkları her konuyu yazabilirler. Ya da protokol hazırlayıp hâkim karşısında da söyleme olanağı bulunmaktadır. Hâkim zaten bu bilgileri kayıt altına aldıracak ve taraflara imzalattıracaktır.

Anlaşmalı boşanma protokolü nedir?

Boşanmaya karar veren çiftlerin mahkemeye başvururken evliliğin sona ermesinin sonuçlarına göre anlaştıkları bazı temel hususları protokol çerçevesinde düzenledikleri ve karşılıklı olarak imzaladıkları anlaşmadır. Bu protokol anlaşmalı boşanma dilekçesinin eki konumunda olup hâkim tarafından incelenerek aykırı bir durum olmadığı sürece anlaşmalı boşanma gerçekleşecektir.

Uzman bir kadıköy boşanma avukatı danışmanlı ile süreç hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Esenler Boşanma Avukatı

Esenler Boşanma Avukatı & Avukatlık Ücretleri

Esenler boşanma avukatı iş yükünü çoğunlukla aile mahkemesi davalarının oluşturduğu, boşanma davaları ve fer’ileri konusunda ağırlıklı olarak çalışan avukatlara denir. Boşanma davaları beraberinde boşanma davasında

Read More »
İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

İstanbul Kadıköy Boşanma Avukatı

istanbul Kadıköy boşanma avukatı başlıca çalışma alanı olan boşanma davalarında yargılama usullerine dikkat edilmesi davanın kazanılması açısından büyük önem arz etmektedir. Boşanma davası açılırken dikkat edilmesi

Read More »
Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe Boşanma Avukatları

Maltepe boşanma avukatları, boşanma davalarının en önemli aşamasının dava dilekçesinin hazırlanması aşaması olduğunu bildiğinden bu konuda müvekkilini özellikle bilgilendirmelidir. Boşanma davaları konusunda uzmanlaşmış bir avukat,

Read More »
Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa Boşanma Avukatları

Bayrampaşa boşanma avukatları boşanma avukatının çalışma alanlarının başında anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davası ve mal paylaşımı davası gelmektedir. Anlaşmalı boşanma unsurları nelerdir? Evliliğin en

Read More »